ВИКОРИСТАННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ В УДОСКОНАЛЕННІ РЕГУЛЮВАННЯ ВІТЧИЗНЯНИХ ОРГАНІЗОВАНИХ ТОВАРНИХ РИНКІВ - Масло, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто особливості регулювання організованих товарних ринків. На основі зарубіжного досвіду проаналізовано наявність тісного зв’язку між ефективним функціонуванням організованих товарних ринків та чіткою системою регулювання. Відзначено, що від системи регулювання залежить прозорість і конкурентні переваги біржової торгівлі. Визначено, що основною метою регулювання організованих товарних ринків є створення та контроль за дотриманням необхідних умов ефективного функціонування усіх ринкових учасників. На основі зарубіжного досвіду виявлено, що еволюція біржової торгівлі сприяла поєднанню різних правових традицій, етапів розвитку ринкової інфраструктури та політичної ситуації, що сприяло формуванню моделей регулювання організованих ринків. На основі поєднання механізмів державного регулювання та саморегулювання розглянуто американську, європейську, азійську та змішану моделі регулювання. Визначено основні напрями удосконалення вітчизняного регулювання організованих товарних ринків з переходом до європейської моделі регулювання.