РОЛЬ ПУБЛІЧНИХ ТА ПРИВАТНИХ ВЕНЧУРНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У РОЗВИТКУ СТАРТАП-ЕКОСИСТЕМ В ЄВРОПІ - Верхоляк, Іван; Гринів, Наталія; Гелей, Юрій-Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню ролі публічних та приватних венчурних інвестицій у розвитку стартап-екосистем в Європі, в тому числі і в Україні, як повноправній європейській державі. Обґрунтовано вирішальне значення венчурного капіталу для стимулювання інновацій та економічного зростання. Проаналізовано ключові тенденції європейського ринку венчурних інвестицій. Розглянуто складові стартап-екосистеми та стадії венчурного інвестування. Особливу увагу приділено викликам та перспективам розвитку венчурного інвестування в Україні в умовах війни та післявоєнного відновлення. Для подолання існуючих проблем у розвитку венчурного інвестування в Україні рекомендовано покращити інвестиційний клімат, розвинути фінансову інфраструктуру, забезпечити захист прав інтелектуальної власності та державної підтримки інноваційних стартапів.