СОЦІАЛЬНО ОРІЄНТОВАНА ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА В УМОВАХ ВІЙНИ: ЗАГРОЗИ, ОБМЕЖЕННЯ ТА АДАПТАЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ - Гуть, Євген (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено трансформацію соціально орієнтованої фіскальної політики України в умовах війни. Визначено основні фіскальні обмеження, що зумовлюють зниження спроможності держави забезпечувати соціальний захист: падіння податкових надходжень, дефіцит бюджету, зростання витрат на оборону, залежність від зовнішньої допомоги, пошкодження інфраструктури. Проаналізовано соціальні ризики, спричинені скороченням соціальних програм, зростанням нерівності, посиленням вразливості домогосподарств. Обґрунтовано систему адаптаційних механізмів соціально орієнтованої фіскальної політики, зокрема цифровізацію виплат, підвищення адресності, реформування пільг, використання міжнародного фінансування та державно-приватне партнерство у сфері соціальної інфраструктури. Запропоновані напрями спрямовані на збереження базових соціальних гарантій і формування стійкості у сфері публічних фінансів.