ЦИФРОВІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВ - Давиденко, Надія; Буряк, Аліна; Ключка, Ольга (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено сутність і особливості цифрової трансформації у сфері фінансового менеджменту підприємств в умовах переходу до постіндустріальної економіки. Автори акцентують увагу на зміні парадигми фінансового управління під впливом новітніх цифрових технологій, зокрема блокчейну, штучного інтелекту, хмарних рішень, Інтернету речей, аналітики великих даних та автоматизованих систем підтримки прийняття рішень. Визначено, що цифровізація охоплює не лише впровадження сучасних інструментів, а й трансформацію управлінських підходів, що базуються на обробці та використанні даних як стратегічного ресурсу. Зазначено, що для забезпечення стійкості та конкурентоспроможності в умовах нової цифрової реальності підприємства мають переглядати свої бізнес-моделі, впроваджувати нові методи взаємодії з клієнтами, оптимізовувати внутрішні процеси та формувати цифрову корпоративну культуру. Обґрунтовано важливість розвитку цифрових компетенцій персоналу як передумови ефективної інтеграції інновацій у систему фінансового управління. Результатом трансформації виступає формування когнітивного підприємства – організації, здатної до самонавчання, швидкої адаптації до змін та ініціювання інноваційних процесів. Отримані висновки вказують на необхідність системного підходу до впровадження цифрових технологій у фінансовий менеджмент, що забезпечить ефективність управління ресурсами, точність аналітики та прозорість бізнес-процесів у реальному часі.