ФІНАНСОВА ІНКЛЮЗІЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Скорик, Віталій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено фінансову інклюзію малого бізнесу як складову інклюзивного економічного розвитку в умовах цифрової трансформації та економічної нестабільності. Визначено сутність фінансової інклюзії як багатовимірного явища, що охоплює доступ до фінансових послуг, умови фінансування, фінансову грамотність і цифрову готовність підприємців. Обґрунтовано взаємозв’язок між рівнем фінансової інклюзії, економічною стійкістю малого бізнесу та соціальною відповідальністю підприємницького середовища. Проаналізовано бар’єри, що обмежують фінансову інклюзію: інституційні, інформаційні, технологічні, поведінкові. Акцентовано на необхідності комплексної політики підвищення інклюзії через державну підтримку, розвиток небанківського сектору, цифровізацію фінансових сервісів, розширення альтернативних інструментів фінансування та підвищення фінансової обізнаності підприємців. Узагальнено перспективні напрями інституційного забезпечення фінансової інклюзії малого бізнесу з урахуванням принципів сталого розвитку.