ФІНАНСОВА СПРОМОЖНІСТЬ ОТГ ЯК ФАКТОР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Соколюк, Іван (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті всебічно досліджено фінансову спроможність об’єднаних територіальних громад як ключовий чинник формування умов для забезпечення регіонального сталого розвитку в Україні. Розкрито теоретико-методологічні основи поняття фінансової спроможності, узагальнено сучасні наукові підходи до її трактування та оцінювання. Проаналізовано вплив таких факторів, як бюджетна автономія, структура доходів, податковий потенціал, управлінська ефективність, інституційна готовність до стратегічного планування та рівень цифровізації. Виявлено регіональні диспропорції та загрози фінансовій стабільності окремих ОТГ. Систематизовано інструменти підвищення фінансової спроможності громад, включаючи міжмуніципальне співробітництво, програмно-цільовий підхід до бюджетування, залучення інвестицій, донорських коштів і впровадження інноваційних практик сталого управління.