НАПРЯМИ ТА ІНСТРУМЕНТИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ НА РИНКУ ІТ-ПОСЛУГ УКРАЇНИ - Куцик, П.О.; Процикевич, А.І. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Наукове обґрунтування напрямів та інструментів державного регулювання розвитку інвестиційного процесу на ринку ІТ-послуг України. Методика дослідження. Для досягнення встановленої мети використано спеціальні і традиційні методи дослідження економічних систем, зокрема: методи аналізу та синтезу – для узагальнення сутнісних характеристик та теоретичних основ державного регулювання розвитку інвестиційного процесу на ринку ІТ- послуг; метод системного та порівняльного аналізу – для ідентифікації напрямів та інструментів державного регулювання розвитку інвестиційного процесу на ринку ІТ-послуг України. Результати. Розкрито концептуально-стратегічну логіку та послідовність державного регулювання інвестиційного процесу на ринку ІТ-послуг. Доведено, що за умови реалізації мети державного регулювання інвестиційного процесу на ринку ІТ-послуг формується здорове конкурентне середовище з високим рівнем мотивації до інвестування у перспективні проекти на ринку ІТ-послуг та суміжних видах економічної діяльності. Визначено, що за означеного стратегічного підходу напрямами державного регулювання інвестиційного процесу на ринку ІТ-послуг стають: мотивація інвестиційної діяльності, її прогнозування і програмування; обґрунтування доцільності інвестиційних проектів; страхування та фінансування інвестицій; регулювання інвестиційних проектів; освоєння інвестицій і впровадження їх результатів; оновлення і розвиток об’єктів інвестування. Наукова новизна. Набули подальшого розвитку наукові напрацювання щодо побудови теоретико- методичного апарату державного регулювання розвитку інвестиційного процесу на ринку ІТ-послуг. Практична значущість. Визначений теоретико-методичний базис дозволить сформувати загальноприйняту термінологію в системі державного регулювання розвитку інвестиційного процесу на ринку ІТ- послуг та з’ясувати його концептуальний зміст при стратегуванні економічного розвитку України.