КОНЦЕПТ ПРОРИВНОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОЇ СФЕРИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Чернявський, Іван (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті аргументовано, що роль інтелектуального капіталу в аграрному секторі значно зросла за останні роки, що пов’язано з глобальними змінами в економіці, технологіях та екології. Обґрунтовано концепт проривної моделі розвитку інтелектуального капіталу підприємств аграрної сфери в умовах цифрової економіки, який враховує нові виклики сьогодення та прогнозує майбутні. Окреслено його відмінності від традиційних підходів побудови моделей, етапи впровадження, переваги та ризики. Зазначено, що побудова та впровадження проривної моделі розвитку інтелектуального капіталу в умовах цифрової економіки для підприємств аграрної сфери за пропонованим концептом є важливим кроком підвищення їх адаптивності, гнучкості, стійкості, конкурентоспроможності, активізації інноваційних процесів, що, забезпечить зростання їх ефективності, продуктивності, безпеки.