ДЕФІНІЦІЯ ПОНЯТТЯ «ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ» У НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ - Шатіло, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті проаналізовано визначення поняття «цифрова трансформація». Визначено, що сучасний етап розвитку суспільства нерозривно пов’язаний із цифровою трансформацією, яка торкається усіх сфер людського життя і забезпечує вирішення багатьох технологічних, стратегічних, операційних, управлінських, правових, освітніх та інших питань. Проведено аналіз змін обсягів публікацій з початку згадування категорії «цифрова трансформація» – 1970-2024 рр. в наукометричній базі Scopus. Продемонстровано розподіл публікацій поняття «цифрова трансформація» у підбазі Scopus з 1953 року по 2025 рік згрупованих за галузями знань. Проаналізовано країни з найбільшим обсягом публікацій за ключовим словом «цифрова трансформація» у підбазі Scopus. Визначено, що поняттю «цифрова трансформація» притаманні певні особливості, що сприяють підвищенню продуктивності підприємств.