КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У ПАРАДИГМІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Будякова, Олена; Суддя, Юрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним аспектам корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) у парадигмі сталого розвитку. Досліджено еволюцію та становлення КСВ через призму сталого розвитку. Визначено мету КСВ – сприяння сталому розвитку та внесок у сталий розвиток. Проаналізовано засоби досягнення мети корпоративної соціальної відповідальності: розробка стратегії КСВ або імплементація цілей КСВ у стратегію організацій. Диференційовано практики КСВ, які мають обов’язковий та добровільний характер. Надано класифікацію добровільних практик КСВ організацій, які відповідають трьом вимірам сталого розвитку. Наведено практики КСВ вітчизняних організацій на основі даних Центру «Розвиток КСВ Україна». Проаналізовано КСВ організацій за даними «Каталогу внеску бізнесу в перемогу України». Наведено фрагманські проєкти Центру «Розвитку КСВ Україна», серед яких ESG індекси організацій та зелені ініціативи. Досліджено зміни у європейському законодавстві та основні політики щодо КСВ та соціально-відповідального бізнесу. Наведено кращі практики впровадження нових сталих моделей: смартекономіки, smart-спеціалізації, зеленої економіки, циркулярної економіки та сталої біоекономіки для прискорення зеленої та цифрової трансформації, які забезпечують принципи КСВ, соціально відповідального бізнесу та є інструментами та механізмами сталого розвитку.