КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ТА РЕГУЛЮВАННЯ МІНІМАЛЬНОЇ ВАРТОСТІ НАВЧАННЯ - Писарчук, Оксана (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено наукове обґрунтування концептуальної моделі формування та регулювання мінімальної вартості навчання у системі вищої освіти України, яка реалізується через інструмент індикативної собівартості, визначеної відповідно до Постанови КМУ № 191. Автором запропоновано модернізовану архітектоніку управлінського механізму, яка поєднує адаптивну гнучкість із нормативною визначеністю, та орієнтована на забезпечення фінансової життєздатності закладів вищої освіти. Обґрунтовано необхідність диференціації вартості за спеціальностями та територіальними умовами. Запропонований адаптивно-регуляторний механізм дозволяє компенсувати асиметрії, викликані війною, демографічними втратами та нерівномірністю освітньої інфраструктури. Наголошено на ключових ризиках як потенційне обмеження цінової гнучкості, посилення соціальної нерівності, формалізація дотримання нормативів без реального поліпшення якості. Обґрунтовано необхідність подальшої деталізації моделі визначення мінімальної вартості підготовки з урахуванням витратного підходу для різних спеціальностей та розробки механізмів його інтеграції до оновленої формули індикативної собівартості.