ЗЕЛЕНІ ПУБЛІЧНІ ЗАКУПІВЛІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕФЕКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ ПУБЛІЧНИХ ФІНАНСІВ В ЦІЛЯХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Рибіна, Лариса; Маслак, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Перехід країни на рейки сталого розвитку неможливо без закріплення принципів сталого розвитку в розвитку інструментарію публічних фінансів, серед яких необхідно виділити публічні закупівлі. Прозорість, відкритість, конкурентність і відповідність екологічним критеріям є загальновизнаними вимогами, які повинні суворо дотримуватись для досягнення ефективності зелених публічних закупівель. Створення відповідних умов, правил здійснення зелених публічних закупівель, які б задовольняли всіх учасників закупівельної діяльності, тобто формування прозорого конкурентного середовища, є першочерговим заданням державних і місцевих органів влади. Стаття розглядає ключові підходи до визначення переваг зелених публічних закупівель у сфері публічних фінансів в контексті підвищення їх прозорості, конкурентності та ефективності на ринку публічних закупівель з урахуванням позитивного світового досвіду переходу до сталого розвитку. Автором визначені особливості зелених публічних закупівель з точки зору ефективного використання публічних фінансів.