УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ МИТНОЇ СПРАВИ В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ - Нагорічна, О.С. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Аналіз тенденцій в удосконаленні управління митною складовою Державної фіскальної служби України. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є вітчизняна нормативно- правова база, наукові праці вітчизняних вчених та фахівців-практиків, інформація Державної фіскальної служби України. Для досягнення поставленої мети використано низку загальних та спеціальних наукових методів дослідження: діалектичний; монографічний (при опрацюванні наукових публікацій); системного аналізу (при дослідженні напрямів розвитку митної справи в Україні); метод аналогій та порівнянь (при розкритті змісту поняття «митна гойдалка»); комплексний аналіз (при формуванні висновків та пропозицій щодо вирішення поставлених завдань) та ін. Результати. Проаналізовано напрями розвитку митної справи на сучасному етапі. Зроблено висновок про доцільність розробки стратегії розвитку митної справи, яка б відповідала сучасним викликам та загрозам, а також передбачала випереджальний розвиток митної справи в Україні. Встановлено, що на даний час розвиток митної складової відбувається на основі принципу гойдалки. «Митна гойдалка», по обидва боки котрої розміщено зовнішніх та внутрішніх радників, зміщується з положення рівноваги під дією певних сил або впливів і її коливання мають свою амплітуду, частоту та період. Визначено, що наразі характерним є обертальний рух «митної гойдалки», що зумовлює появу неочікуваних (позитивних або негативних) для фіскальної служби наслідків, включаючи її деструкцію або розвиток. Наукова новизна. Обґрунтовано, що розвиток митної справи в Україні на сучасному етапі здійснюється за принципом гойдалки та з ознаками теорії керованого хаосу. Запропоновано на засадах сінтелектики, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої митної організації, прийняти на законодавчому рівні науково обґрунтовану стратегію реформування митної справи із мораторієм на її радикальну зміну протягом 5-ти років. Практична значущість. Отримані результати проведеного дослідження можуть бути використані у подальшому з метою здійснення ефективного управління митною справою, зокрема при розробці та подальшій реалізації науково обґрунтованої стратегії реформування митної справи в Україні.