КРЕАТИВ В СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ РЕКЛАМІ КРІЗЬ ПРИЗМУ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ - Бучинська, Олена (Сталий розвиток економіки, 2025)
Увага статті акцентується на тому факті, що соціальна відповідальність реклами в Україні залишається сферою, що потребує особливої уваги та розвитку. Досліджено, що не дивлячись на певні позитивні зрушення, існує низка проблем, які гальмують формування по-справжньому відповідальної рекламної культури. В процесі дослідження виявлено низку проблем, серед яких: недосконалість законодавчої бази, комерціалізація соціальних цінностей, використання в рекламі різноманітних маніпулятивних технік. Окремою проблемою є недостатня культура споживання, адже українські споживачі часто не володіють достатнім рівнем медіаграмотності для критичного сприйняття реклами, що дозволяє рекламодавцям використовувати недобросовісні методи. Встановлено, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році питання соціальної відповідальності в українській рекламі набуло нових вимірів. З’явилися проблеми спекуляції на патріотичних почуттях та непродумане використання воєнної тематики в маркетингових комунікаціях. В статті запропоновано низку змін, покликаних вирішити проблеми соціальної відповідальності в українській рекламі.