ФІНАНСОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Воробей, Руслан (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено трансформаційні процеси у фінансовій системі України в контексті сучасних викликів, спричинених повномасштабною війною, геополітичною нестабільністю та глобальними економічними змінами. Розкрито структуру фінансової системи як багатокомпонентної інституційно-функціональної конструкції, що забезпечує макроекономічну стабільність держави та ефективну реалізацію фінансово-економічної політики. Автор акцентує увагу на деструктивному впливі війни на ключові сегменти фінансової системи, зокрема бюджетну, банківську, податкову та боргову підсистеми, водночас підкреслюється високий рівень адаптивності й оперативного реагування з боку державних інституцій. У межах дослідження проаналізовано інструменти стабілізації – валютне регулювання, підтримка ліквідності банків, мобілізація внутрішніх ресурсів через військові облігації, а також залучення міжнародної фінансової допомоги. Наголошено на важливості інституційної модернізації, цифрової трансформації та стратегічного планування для посилення стійкості фінансової системи в умовах мультивекторних загроз. Стаття пропонує компаративний аналітичний підхід до визначення ефективних напрямів реформування фінансової архітектури України з урахуванням досвіду інших країн у кризових умовах.