РОЛЬ ЦИФРОВІЗАЦІЇ У РОЗВИТКУ 4D-ІНДУСТРІЇ - Дуляба, Наталія (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу цифровізації на розвиток 4D-індустрії – концепції, що поєднує цифровізацію, децентралізацію, дематеріалізацію та демократизацію виробництва. Розглянуто ключові напрями трансформації виробничого середовища під впливом цифрових технологій: автоматизація процесів, впровадження кіберфізичних систем, аналітика великих даних, розвиток інтернету речей, поява нових бізнес-моделей і зміна підходів до управління. Висвітлено соціальний вимір цифровізації – трансформація ринку праці, зміна управлінських підходів, формування нових цифрових компетенцій. Окреслено основні виклики цифрового переходу та підкреслено важливість державної підтримки для його ефективної реалізації. Цифровізація розглядається як стратегічний інструмент формування інноваційної та конкурентоспроможної промисловості майбутнього.