ГЛОБАЛЬНА ЕКОСИСТЕМА ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГІЙ: ФОРМУВАННЯ ТА ЕВОЛЮЦІЯ - Лютак, Олена; Баула, Олена; Процик, Віктор (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено сучасні тенденції розвитку глобальної екосистеми трансферу технологій. Зокрема конкретизовано сутність поняття технглобалізм, визначено тенденції його становлення та розвитку. Проведений аналіз обсягу високотехнологічного експорту та тенденції, що визначили динаміку цих процесів. Відзначено зростання ролі цифрових платформ, стартапів, R&D центрів, відкритої науки, а також значення транснаціональних корпорацій та університетських інкубаторів у формуванні інноваційних хабів. Особливу увагу приділено високотехнологічному експорту, витратам на дослідження та розробки та ролі провідних країн – США, Китаю, ЄС, Південної Кореї, Ізраїлю – у світовому науково-технологічному обміні. Проаналізовано тенденції інтернаціоналізації досліджень, розвитку венчурного капіталу, технологічного протекціонізму та геополітичних бар’єрів, які впливають на динаміку трансферу.