ІНСТИТУЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СКОРОЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ НЕРІВНОСТІ У СУЧАСНИХ УМОВАХ РОЗВИТКУ - Опалько, В.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Визначення сутності, складових та механізмів удосконалення інституційного забезпечення скорочення соціально-економічної нерівності у сучасних умовах розвитку. Методика дослідження. Теоретичну та практичну базу дослідження сформували наукові доробки досліджень міжнародних організацій та провідних українських і закордонних авторів з проблем інституційного забезпечення скорочення нерівності. У процесі вирішення поставлених завдань використовувалися такі методи дослідження: систематизації та критичного аналізу (при визначенні діалектичних та методологічних основ інституційного забезпечення нерівності); компаративного аналізу та порівняння (при співставленні практики застосування різних інституційних механізмів скорочення нерівності в різних країнах та інститутах); узагальнення та формалізації (при розробці інституційних механізмів скорочення соціально-економічної нерівності у сучасних умовах розвитку). Результати. Детерміновано інституційні основи соціально-економічної нерівності. Сформовано механізми інституційного забезпечення нерівності за трьома основними інститутами: політичним, соціальним, економічним. Розроблено систему механізмів, що впливають на інституційне забезпечення скорочення нерівності, які сформовані за інституційними напрямками. Резюмовано, що інститути при умовах дотримання певних правил, принципів, норм, механізмів і систем обмеження дозволяють скоротити нерівність та ефективно адаптуватися до внутрішніх і зовнішніх чинників сучасного розвитку. Наукова новизна. Надано авторську інтерпретацію дефініції інституційне забезпечення скорочення соціально-економічної нерівності, під яким варто розуміти сукупність певних інститутів та механізмів, щодо формування або удосконалення організаційних структур збалансованого розвитку. Практична значущість. Отримані результати дослідження направлені на скорочення соціально-економічної нерівності у сучасних умовах розвитку, зокрема розроблена структура інституційного забезпечення дозволяє скоротити нерівність у країні за допомогою використання ефективних інституційних механізмів, які мають бути покладені в основу Концепції збалансованого розвитку. Отримані результати можуть бути спрямовані на оптимізацію управління збалансованим розвитком національної інституційної системи. Механізми політичного, соціального та економічного інститутів у сучасних умовах розвитку можуть бути запропоновані для аналітичного супроводження розробки та реалізації політики управління інституційною структурою з метою скорочення нерівності.