ВЕНЧУРНЕ ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Пирог, Віктор (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто венчурне фінансування як важливий інструмент стимулювання інноваційної активності підприємств в умовах трансформаційної економіки України, що переживає серйозні виклики, зумовлені військовими діями. Автором проаналізовано теоретичні основи венчурного фінансування, визначено його сутність, особливості функціонування та специфіку застосування в українських реаліях в умовах війни. Акцентовано увагу на перевагах венчурного інвестування, таких як залучення значних обсягів фінансових ресурсів до інноваційних, але високоризикових проєктів, сприяння технологічному оновленню економіки, формування нових ринків, розвиток міжнародного партнерства, професійного супроводу проєктів з боку інвесторів. Охарактеризовано проблеми впровадження венчурного фінансування в Україні, зокрема: високий рівень ризиків, які посилюються умовами війни; нестабільність правового поля; обмеженість інституційної підтримки; недостатня обізнаність підприємців щодо можливостей залучення венчурного капіталу; та низька інвестиційна привабливість країни. Запропоновано стратегічні напрями розвитку венчурного фінансування в Україні з урахуванням післявоєнної відбудови та потреб національної економіки в технологічному оновленні.