ЦИФРОВА ГІГІЄНА ТА ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА В ЦИФРОВІЙ ОСВІТНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Синицький, Ростислав (Сталий розвиток економіки, 2025)
Публікацію присвячено основним теоретичним та методологічним основам цифрової гігієни та інформаційної безпеки у сфері цифрової освітньої діяльності. Підкреслено тенденцію до збільшення кібератак на освітній сектор. Виявлено, що через значно більшу чисельність студентів порівняно з викладачами, саме вони є найбільш вразливими до атак і часто стають інструментами для розповсюдження шкідливого програмного забезпечення. Особливу увагу приділено проблематиці наявності ефективних методів та засобів забезпечення цифрової гігієни та інформаційної безпеки як для платформ дистанційного навчання, так і для викладацько-наукової діяльності. Окреслено необхідні кроки для подальшого поглибленого вивчення цієї теми, включаючи розробку нових методів захисту, проведення систематичного навчання студентів і викладачів щодо безпечної поведінки в цифровому середовищі та розширення нормативно-правової бази для ефективного управління інформаційною безпекою в освітньому секторі.