ОЦІНКА ТА ОПТИМІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ - Гриліцька, Анжела (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто організаційні аспекти аналізу руху грошових коштів підприємства. Аналіз фінансових потоків підприємства допомагає будувати обґрунтовані прогнози на майбутнє, визначати очікувані фінансові надходження та витрати, ухвалювати оперативні управлінські рішення та коригувати фінансові стратегії, враховуючи відхилення фактичних даних від запланованих. Доведено, що якісне виконання аналізу потребує системного підходу до організації аналітичної роботи. У межах дослідження визначено основні етапи оцінки грошових коштів і фінансових потоків підприємства, що сприяє ефективному прийняттю управлінських рішень. Оцінювання рекомендується проводити у двох напрямах: вивчення абсолютних показників грошових потоків і аналіз відносних фінансових коефіцієнтів.