РИЗИК-ОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ЗМІН У HR-СИСТЕМАХ ОРГАНІЗАЦІЙ - Дрейчук, Михайло (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглянуто концепцію ризик-орієнтованого підходу до оцінювання змін у HR-системах підприємств в умовах посилення економічних, соціальних та інтелектуалізаційних ризиків. Обґрунтовано необхідність системного моніторингу трансформацій у сфері управління персоналом, що зумовлені як зовнішніми викликами, так і внутрішніми стратегічними рішеннями. Виокремлено основні типи ризиків, які впливають на HR-систему, та визначено індикатори їх виявлення. Запропоновано підхід до оцінювання змін на основі інтеграції кількісних і якісних показників, побудовано логіку моделі оцінювання. Представлено умовний приклад її практичного застосування. Результати дослідження свідчать про ефективність ризик-орієнтованого підходу як інструменту підвищення стійкості та адаптивності HR-систем у нестабільному середовищі.