КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ОБЛІКУ І ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ ВИТРАТ БЮДЖЕТНОЇ УСТАНОВИ У КОНТЕКСТІ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ГОСПОДАРСЬКИХ ПРОЦЕСІВ - Василюк, Марія; Кузьмін, Тетяна; Гнатюк, Тарас; Верб’янська, Романа (Сталий розвиток економіки, 2025)
Мета статті полягає у дослідженні впливу цифровізації обліку та внутрішнього аудиту витрат у бюджетних установах на підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами, а також аналіз сучасних інструментів і технологій, що сприяють забезпеченню прозорості та зниженню корупційних ризиків у державному секторі. У статті розглядаються основні аспекти цифровізації обліку та внутрішнього аудиту витрат у бюджетних установах, зокрема автоматизація облікових процесів, інтеграція з державними системами та впровадження електронного документообігу. Визначено основні концептуальні засади цифровізації обліку та аудиту витрат, а також сучасні інструменти внутрішнього аудиту, що сприяють оптимізації фінансових процесів у бюджетних установах. Практична значущість результатів дослідження полягає в тому, що розроблено рекомендації для вдосконалення процесів обліку та внутрішнього аудиту витрат у бюджетних установах через впровадження цифрових технологій.