БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНА МОДЕЛЬ ІНВЕСТУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ - Курилюк, Михайло (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті запропоновано інноваційну модель сталого економічного, екологічного та соціального інвестування, що базується на аналітичному ієрархічному процесі та багатокритеріальній техніці прийняття рішень. Ця модель передбачає управління інвестиціями шляхом інтеграції комплексного набору критеріїв, які відображають основні принципи сталого розвитку: вплив на навколишнє середовище, економічну життєздатність та соціальну прийнятність. Модель пропонує оцінку та визначення пріоритетів інвестиційних планів, програм і проектів, підвищуючи ефективність і результативність інвестицій, водночас забезпечуючи відповідність таких інвестицій довгостроковим цілям сталого розвитку. Даючи прозорий і відтворюваний процес прийняття рішень, модель дозволяє оптимізувати інвестиції, забезпечуючи як ефективне використання ресурсів, так і досягнення головних цілей сталого розвитку, сприяючи при цьому більш тонкому розумінню регіональних впливів і витрат, пов’язаних з інвестиціями.