БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТА ОПОДАТКУВАННЯ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ У КОНТЕКСТІ МІЖНАРОДНОГО ТУРИЗМУ - Коваль, Світлана (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті проведено дослідження специфіки туристичних послуг, тому що облік таких операцій потребує врахування різних факторів, таких як місце постачання послуг, ставки ПДВ, правила трансакцій між країнами та специфіка агенстких і дистрибуційних схем. У дослідженні приділено увагу ключовим аспектам бухгалтерського обліку, включаючи визнання доходів, облік витрат, відображення агентських послуг, а також податковим аспектам, таким як облік податку на додану вартість (ПДВ) на туристичні послуги. Розглянуті проблеми, що виникають при обліку операцій з міжнародним туризмом, включаючи труднощі визначення місця постачання послуг та застосування відповідних податкових ставок в залежності від географії надання послуг. Окрема увага приділена аналізу міжнародного досвіду, що дозволяє виокремити оптимальні підходи до оподаткування і обліку, які можуть бути адаптовані для вітчизняної практики.