РОЛЬ УНІВЕРСИТЕТІВ У СТИМУЛЮВАННІ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - Сотула, О.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження ролі університетів третього та четвертого покоління у стимулюванні розвитку регіональної економічної системи. Методика дослідження. Теоретичну та практичну базу дослідження сформували наукові доробки досліджень міжнародних організацій та провідних іноземних авторів з проблем формування університетів четвертого покоління та завдань університету в процесі стимулювання регіонального економічного розвитку. У процесі вирішення поставлених завдань використовувалися такі методи дослідження: систематизації та критичного аналізу (при вивченні класифікації результатів діяльності університету на регіональному рівні); компаративного аналізу та порівняння (при вивченні проблеми набору і відбору студентів до університетів та питання порушення балансу регіональних і столичних вузів); узагальнення та формалізації (при розробці рекомендацій для місцевої освітньої спільноти). Результати. Резюмовано, що сьогодні мова йде про університети четвертого покоління, найсуттєвішою відмінністю яких є наявність стратегічного підходу до власного розвитку і можливості активно формувати конкурентоспроможне регіональне середовище. Обґрунтовано, що необхідно усунути ізоляцію вищих навчальних закладів від місцевої економіки, крім того, важливо також, щоб результати досліджень були корисні місцевій економіці. Визначено, що університети стають центрами розвитку суспільства і економіки, створюють нові технології, нові сектори науки і економіки, формують середовище навколо себе. Наукова новизна. Надано авторське бачення механізмів посилення ролі університетів у консолідації суспільства, формування нового регіонального простору, і, як наслідок, скорочення відтоку талановитої молоді з регіонів. Практична значущість. Впровадження рекомендацій, розроблених для місцевої освітньої, адміністративної та політичної спільноти сприятиме формуванню в регіонах університетів – драйверів економічного розвитку, посилить конкурентоспроможність самого університету, регіону й країни в цілому, дозволить скоротити відтік талановитої молоді, що забезпечить економічну безпеку як вишу, так і регіону.