ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ВИКОРИСТАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДЬ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ РФ ПРОТИ УКРАЇНИ - Дячинська, Олена (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено організаційно-економічні засади використання сільськогосподарських угідь в умовах військової агресії росії проти України. Проаналізовано вплив воєнних дій на суб’єкти господарювання в аграрному секторі, зокрема на земельні ресурси та виробництво сільськогосподарської продукції. Розглянуто ключові проблеми, що виникли у зв’язку з окупацією територій, руйнуванням інфраструктури, мінуванням полів та зміною трудової міграції. Запропоновано напрями державної підтримки та механізми забезпечення сталого використання сільськогосподарських угідь, для збереження продовольчих ланцюгів, продовольчої безпеки та відновлення аграрного виробництва в умовах воєнних та післявоєнних реалій. Обґрунтовано необхідність оптимізації землекористування, залучення інвестицій для подолання наслідків військової агресії та збалансованого розвитку сільського господарства України.