ФІНАНСОВА СТІЙКІСТЬ ЯК ЗАПОРУКА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ - Плиса, Володимир; Цюпка, Антон; Мунтян, Богдан (Сталий розвиток економіки, 2025)
В статті здійснено аналіз сутності фінансової стійкості підприємства як запоруки економічної безпеки в умовах повоєнного відновлення економіки. Встановлено, що післявоєнне відновлення економіки України супроводжуватиметься складними трансформаційними процесами. Доведено, що фінансова стійкість - це здатність підприємства підтримувати оптимальну структуру капіталу, забезпечувати достатній рівень ліквідності, виконувати фінансові зобов’язання вчасно. Запропоновано визначення сутності фінансової стійкості підприємства, як фінансова стійкість підприємства це його здатність стабільно функціонувати, розвиватися і виконувати свої фінансові зобов’язання у коротко та довгостроковій перспективі, навіть за умов зовнішніх і внутрішніх змін. Досліджено ключові ознаки фінансово стійкого підприємства. Для своєчасного виявлення загроз в статті запропоновано матрицю ризиків суб’єктів господарювання.