ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ: СВІТОВИЙ ДОСВІД - Полякова, Юлія; Куцик, Валентина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена розгляду світового досвіду забезпечення зовнішньоторговельної безпеки на регіональному рівні. З’ясовано сучасні інструменти та ефективні механізми, які допомагають регіонам зміцнювати позиції у міжнародній торгівлі на фоні зменшення ризиків та загроз. Наголошено на важливості забезпечення зовнішньоторговельної безпеки регіонів в умовах глобальної нестабільності, економічної конкуренції та геополітичних загроз, оскільки це питання стосується не лише національного масштабу, а й конкретних областей, міст і громад, які активно беруть участь у міжнародних економічних процесах. Розглянуто досвід країн ЄС, коли регіони є активними учасниками зовнішньоторговельних операцій завдяки процесам децентралізації та доступу до структурних фондів ЄС, і де ефективно працюють агенції регіонального розвитку. Приділено увагу досвіду Німеччини, де землі можуть мати власні економічні офіси за кордоном для стимулювання зовнішньої торгівлі, та торгово-промислові палати за межами країни пропонують німецьким компаніям різноманітний спектр послуг. Вивчено досвід Великобританії, яка підтримує діяльність дев’яти регіональних директорів із питань міжнародної торгівлі. На прикладі діяльності відповідних інституцій та інформаційних мереж показано досвід США у підтримці зовнішньої торгівлі регіональних компаній. Розглянуто заходи забезпечення зовнішньоторговельної безпеки регіонів у практиці Китаю, зокрема за рахунок створення та функціонування зон вільної торгівлі як експортно-орієнтованих хабів з високим рівнем безпеки. З’ясовано досвід Японії у наданні допомоги малим та середнім компаніям максимізувати свій глобальний експортний потенціал та досвід Канади у розвитку дипломатії регіонального експорту. Обґрунтовано, що досвід іноземних країн у процесі забезпечення зовнішньоторговельної безпеки регіонів є актуальним та корисним для України, особливо в умовах російської воєнної агресії, ускладнення транспортно-логістичних схем та підвищення вразливості розвитку регіонів.