ПСИХОЛОГІЧНА МОТИВАЦІЯ СПОЖИВАЧА ЯК ОСНОВА ЕФЕКТИВНОГО БРЕНДИНГУ - Оксенюк, Катерина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розглядається важливість психологічної мотивації споживача як ключового елемента ефективного брендингу. Досліджено психологічні чинники, які впливають на поведінку споживача: потреби та бажання; мотивація; сприйняття; ставлення; спосіб життя; культурні чинники тощо. Особливу увагу приділено практичним аспектам застосування психологічних принципів у розробці маркетингових стратегій та комунікацій бренду. Проаналізовано, як розуміння мотивації може бути використане для формування сильного та впізнаваного бренду, підвищення лояльності споживача, збільшення обсягів продажів. Доведено, що глибоке розуміння психологічних потреб та бажань цільової аудиторії є визначальним фактором для створення релевантних комунікацій, формування лояльності та досягнення довгострокового успіху бренду на конкурентному ринку.