ЗДІЙСНЕННЯ МИТНИХ ПРОЦЕДУР У СФЕРІ МІЖНАРОДНОГО ПОШТОВОГО ОБМІНУ: АНАЛІЗ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОЇ БАЗИ - Корнійчук, О.О. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Дослідження й характеристика міжнародного та вітчизняного законодавства щодо здійснення митних процедур у сфері міжнародного поштового обміну. Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є вітчизняна й міжнародна нормативно-правова база, наукові праці вітчизняних вчених стосовно здійснення митних процедур при міжнародному поштовому обміні. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи: монографічний – при вивченні наукових праць стосовно переміщення (пересилання) відправлень через митний кордон України та здійснення митних формальностей; логічного узагальнення та систематизації – при дослідженні міжнародних та вітчизняних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення (пересилання) відправлень через митний кордон; абстрактно-логічний – при формуванні висновків. Результати. Досліджено й систематизовано нормативно-правову базу, з поділом на міжнародні та вітчизняні нормативно-правові акти, що регулює процес переміщення (пересилання) відправлень через митний кордон України. Детально охарактеризовано вітчизняну нормативно-правову базу, яка застосовується при здійсненні митних процедур у сфері міжнародного поштового обміну. Зроблено висновок, що здійснення митних процедур у сфері міжнародного поштового обміну в Україні регламентоване та базується на низці міжнародних нормативно-правових актів, які у визначених випадках є частиною національного законодавства. Наукова новизна. Отримало подальшого розвитку дослідження нормативно-правової бази, що регламентує процес переміщення (пересилання) товарів через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях. Практична значущість. Основні положення дослідження можуть бути використані при підготовці посібників, методичних матеріалів, розробці лекцій з питань здійснення митних процедур у сфері міжнародного поштового обміну, а також при написанні інших наукових робіт за вказаною проблематикою.