АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ УКРАЇНИ - Хома, Дмитро; Шевчук, Ярослав (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено стан інвестиційної привабливості України в сучасних умовах. Розглянуто методику оцінки інвестиційного клімату країни. Виділено головні критерії інвестиційної привабливості України. Проаналізовано ключові позитивні та негативні фактори, що впливали на інвестиційну привабливість України в 2021–2023 роках, зокрема політичну та економічну стабільність, законодавчу базу та інфраструктурний розвиток. Наведена динаміка індексу інвестиційної привабливості нашої держави в 2021–2023 роках. Виділено основні джерела інвестицій для українських підприємств. В статті наведена інформація щодо ключових галузей для інвестицій у 2021–2023 роках. Окреслено основні проблеми та ризики, що стимулюють притік інвестицій, а також перспективи покращення інвестиційного клімату. На основі проведеного аналізу та враховуючи досвід інших країн запропоновано шляхи підвищення конкурентоспроможності України на світовому інвестиційному ринку.