ФІНАНСУВАННЯ МУНІЦИПАЛЬНИХ СТАЛИХ ІНІЦІАТИВ ЧЕРЕЗ ЗЕЛЕНІ ОБЛІГАЦІЇ: ПОТЕНЦІАЛ МІСЦЕВИХ ГРОМАД - Скорик, Марина; Купріянова, Анастасія; Ліщина, Анастасія (Сталий розвиток економіки, 2025)
У сучасних умовах екологічної нестабільності та зростаючого попиту на сталий розвиток, особливої актуальності набувають фінансові інструменти, які здатні забезпечити довгострокове інвестування в екологічно відповідальні проєкти. Зелені облігації виступають ефективним механізмом для фінансування муніципальних ініціатив, зокрема у сферах енергоефективності, управління відходами, розвитку сталої інфраструктури та охорони природних ресурсів. У роботі розглянуто потенціал місцевих громад у контексті використання цього інструменту, описано механізми емісії, екологічної сертифікації та звітності. Увагу приділено ролі держави у створенні сприятливого інституційного середовища, а також перспективам залучення міжнародного капіталу. Водночас окреслено ключові виклики - обмеженість кадрового потенціалу, недостатній рівень інституційної спроможності та потреба у дотриманні прозорості й міжнародних стандартів.