ЦІНОУТВОРЕННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ СУСПІЛЬСТВА - Битов, Василь (Сталий розвиток економіки, 2025)
Дана стаття присвячена досить важливій економічній категорії і зокрема ціноутворенню як складової частини управління в системі цін соціально-економічного розвитку і зокрема як інструменту народногосподарського процесу в життєдіяльності суспільства, що забезпечує процес управління витратами і прибутками, їх обміном та розподілом у сферах виробництва та споживання. Ціна сьогодні являється барометром якості життя суспільства та їх настрою і оптимізму. Адже ціна як економічна категорія є кінцевим показником, що характеризує товар та при цьому в повній мірі враховує інтереси всіх учасників процесу товарообміну, а саме виробників і споживачів і виступає важливим фактором впливу на розвиток економіки. Крім цього ціна використовується для реалізації фінансових відносин, стимулювання розвитку науково-технічного прогресу, формування структури споживання і товарообігу. Сьогодні увага до ціноутворення є особливо актуальна, адже ринкові умови наділяють госпрозрахункові суб’єкти виробничої діяльності самостійно формувати ціни на товари чи послуги та самостійно розпоряджатися продуктами своєї праці.