РОЗВИТОК КОМПЛАЄНС-МЕНЕДЖМЕНТУ У ВІТЧИЗНЯНІЙ БАНКІВСЬКІЙ ПРАКТИЦІ - Житар, Максим; Федина, Віта; Богріновцева, Людмила (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена аналізу проблем і перспектив розвитку комплаєнс-менеджменту в українському банківському секторі. Визначено фактори, що ускладнюють розвиток комплаєнс-менеджменту, а саме: нестабільна економічна ситуація, воєнні виклики, високий рівень корупційних ризиків, слабке інтегрування з європейськими нормами. Досліджено виклики, які пов’язані з недостатньою гармонізацією з європейськими стандартами (PSD2, GDPR), низьким рівнем цифровізації, високими кіберризиками та обмеженою інституційною спроможністю банків. Проаналізовано роль цифрових технологій (RegTech, ШІ) та інтеграцію ESG-критеріїв у комплаєнс-практики. Запропоновано підхід інтеграції комплаєнс-менеджменту з цифровими інструментами для підвищення прозорості, зниження ризиків і сприяння повоєнній відбудові.