ДИЗАЙН ЯК СКЛАДОВА КРЕАТИВНОЇ ІНДУСТРІЇ: АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО ТА УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ - Василенко, Олег (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено сутність і структуру креативної економіки з урахуванням її міждисциплінарного характеру та впливу на соціально-економічний розвиток. Розкрито роль дизайну як ключової складової креативної індустрії, здатної створювати додану вартість, стимулювати інновації та підвищувати конкурентоспроможність національної економіки. Проаналізовано динаміку розвитку дизайну в глобальному та українському контексті, зокрема в умовах воєнного стану. Показано, що креативні індустрії є інструментом культурної стійкості, цифрової адаптивності та економічної гнучкості. Висвітлено потенціал дизайну у сфері зайнятості та самозайнятості та для повоєнного відновлення економіки України.