ІНТЕГРАЦІЯ ЛОГІСТИКИ І ВИРОБНИЦТВА В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ СОБІВАРТІСТЮ ТА СТІЙКИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА - Лега, Ольга; Тараненко, Ярослав (Сталий розвиток економіки, 2025)
Запропоновано авторську п’ятиетапну модель інтеграції логістики й виробництва, яка охоплює всі ключові етапи – від планування до збуту. Розроблено матрицю інтеграції, що враховує типи взаємодії (інформаційну, процесну, інфраструктурну) та відповідні аналітичні індикатори. Визначено цифрові інструменти, що сприяють зниженню витрат у логістиці, закупівлях, управлінні запасами та обробці даних. Обґрунтовано зв’язок інтеграції з економічними, екологічними та соціальними ефектами - зокрема, зі зниженням собівартості, скороченням втрат, підвищенням продуктивності та прозорості операцій. Інтеграція логістичних і виробничих процесів у поєднанні з цифровими рішеннями є ефективним механізмом оптимізації собівартості, формування конкурентоспроможної ціни та досягнення стратегічних цілей сталого розвитку. Запропоновані підходи можуть бути використані для підвищення операційної ефективності підприємств у різних секторах економіки.