МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ: ТЕОРЕТИЧНА ОСНОВА ДОСЛІДЖЕННЯ - Котельбан, С.В. (Сталий розвиток економіки, 2018)
Мета. Розвиток теоретичних основ дослідження державного регулювання інноваційного розвитку економіки. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи. Зокрема, за допомогою методів узагальнення та морфологічного аналізу розкрито понятійний апарат дослідження державного регулювання інноваційного розвитку економіки. Із застосуванням графічного та табличного методів наочно представлено результати дослідження. З використанням абстрактно-логічного методу сформульовано висновки та пропозиції. Результати. Систематизовано понятійний апарат дослідження державного регулювання інноваційного розвитку економіки, зокрема визначено зміст інновацій та їх видів. Досліджено особливості інноваційного розвитку економіки, сфер його забезпечення та значення інновацій для циклічності економічних змін. Визначено будову механізму державного регулювання інноваційного розвитку економіки з розкриттям його мети, цілей, завдань та інструментів. Обґрунтовано, що роль держави у забезпеченні інноваційного розвитку економіки залишається провідною. Встановлено, що в умовах періодичних політичних криз та макроекономічної нестабільності регулюючі впливи держави набувають несистемних та неефективних ознак з обмеженим бюджетним фінансуванням, в результаті чого економіка країни втрачає конкурентні позиції в динамічно прогресуючому глобальному просторі. Доведено, що при існуючій ситуації в Україні необхідно посилювати інституційні позиції недержавних структур, зокрема суб’єктів малого і середнього бізнесу, представників ІТ-галузей, які формують попит на інноваційну продукцію. Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку дослідження механізму державного регулювання інноваційного розвитку економіки, зокрема сфер забезпечення інноваційного розвитку економіки та складових механізму державного регулювання інноваційного розвитку економіки. Практична значущість. Результати проведеного дослідження можуть бути використані для вдосконалення механізму державного регулювання інноваційного розвитку економіки, оскільки розвиток новітніх форм інноваційної кооперації за галузевими інтересами дозволить мобілізувати інтелектуальний потенціал населення та утвердити креативний клас у соціальній структурі українського суспільства.