КОРПОРАТИВНА СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ: ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ТА ПРАКТИЧНИЙ ВПЛИВ - Шеремета, Артем; Лункіна, Тетяна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті розкрито роль корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) як ключового стратегічного чинника у підвищенні ефективності управління підприємствами в умовах сучасних економічних викликів. Визначено, що КСВ виходить за межі філантропії та стає важливим інструментом формування стійкої конкурентної переваги. Проведено комплексний аналіз сучасних теоретичних підходів до визначення сутності КСВ: від класичних моделей до сучасних стратегічних концепцій. Окрему увагу приділено огляду українських та міжнародних досліджень у сфері відповідального управління. Запропоновано авторське трактування КСВ як стратегічної управлінської філософії, що забезпечує збалансовану взаємодію підприємства з внутрішніми й зовнішніми стейкхолдерами. Наведено емпіричні приклади впливу КСВ на управлінські процеси: мотивацію персоналу, інвестиційну привабливість, побудову репутації та управління ризиками. Доведено, що впровадження КСВ позитивно впливає на корпоративну культуру, сприяє підвищенню продуктивності, адаптивності до зовнішніх змін та покращенню фінансових показників. У висновках окреслено перспективи подальших досліджень, зокрема в напряму розробки інструментів кількісної оцінки ефективності КСВ у різних секторах економіки.