ЛОГІСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Котвицька, Наталія; Захарченко, Артем (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням логістичного забезпечення зовнішньоекономічної діяльності підприємств України в умовах глобальних викликів. Визначено основні проблеми функціонування європейських транспортних коридорів через територію України, проаналізовано сучасні підходи до оптимізації логістичних ланцюгів поставок. Досліджуються особливості адаптації українських підприємств до нововведень європейських стандартів логістики, вплив цифровізації на ефективність зовнішньоторговельних операцій та перспективи розвитку транспортної інфраструктури України. Запропоновано систему заходів щодо вдосконалення логістичної системи країни в контексті її інтеграції до європейського транспортного простору та глобальних ланцюгів поставок. Результати дослідження можуть бути використані для формування стратегії розвитку української транспортно-логістичної системи та підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств на світових ринках.