ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ ЧЕРЕЗ ПЛАТІЖНІ СИСТЕМИ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ НА УМОВАХ ПІСЛЯПЛАТИ - Бащук, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Досліджено специфіку розрахунків із покупцями на умовах післяплати із використанням платіжних сервісів фінансових установ, що набуває особливого значення в умовах розвитку електронної комерції в Україні. Визначено відмінності між платіжним та розрахунковим рахунками в законодавчих актах України. Розглянуто механізми взаємодії між продавцем, фінансовим посередником і покупцем, а також роль операторів поштового зв’язку у процесі інкасації коштів. Приділена увага правовим аспектам застосування реєстраторів розрахункових операцій у контексті отримання готівки або її еквівалента через посередницькі структури. Запропоновано шляхи вдосконалення нормативного регулювання та облікових підходів до розрахункових операцій через платіжні системи фінансових установ на умовах післяплати, що дозволить забезпечити правову визначеність, знизити фіскальні ризики та сприяти розвитку онлайн-торгівлі.