ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ФІНАНСОВУ ПОВЕДІНКУ УКРАЇНСЬКИХ ДОМОГОСПОДАРСТВ - Давиденко, Надія; Лемішко, Олена (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено процеси трансформації фінансової поведінки домогосподарств в умовах стрімкого розвитку цифрових технологій. Обґрунтовано, що цифровізація не лише змінює інструменти доступу до фінансових послуг, а й формує нову парадигму прийняття фінансових рішень, де ключову роль відіграють цифрова та фінансова грамотність, довіра до онлайн-сервісів, схильність до ризику та соціально-психологічні чинники. Розглянуто вплив цифрового середовища на структуру доходів, витрат, моделі заощадження й інвестування домогосподарств, а також їхню адаптацію до умов економічної нестабільності. Виділено категорію цифровізованих домогосподарств як носіїв нових моделей поведінки у фінансовій сфері. На основі аналізу визначено основні напрями змін, серед яких: зменшення ролі готівкових операцій, зростання використання мобільного банкінгу, орієнтація на захищені активи. Зроблено висновок про необхідність державної підтримки процесів цифрової та фінансової освіти для зміцнення фінансової стійкості населення.