СТРАТЕГУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ: ОСОБЛИВОСТІ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Шерстюк, Роман (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена розкриттю поняття та особливостей стратегування. У статті доведено, що стратегування не тотожно стратегічному управлінню, оскільки є способом стратегічного мислення про майбутнє підприємства і включає процес формування стратегій, в той час як реалізація стратегій має окремий предмет. В процесі її здійснення виконуються основні функції менеджменту: організовування, контролювання, мотивування працівників для перетворення сформованої стратегії, у вигляді траєкторії змін положення підприємства, у конкретні дії згідно з сформованим стратегічним планом. В якості головних особливостей сучасних реалій, які впливають на перебіг стратегування, виділено: перетворення зовнішнього оточення підприємств у слабко прогнозовані BANI та DEST світи; процес цифровізації; воєнні дії; тенденція соціалізації бізнесу; використання моделі економіки вражень.