ЦИФРОВІ ФІНАНСИ: ВІД ТРАДИЦІЙ ДО ІННОВАЦІЙ - Блинов, Владислав; Череп, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У сучасну епоху цифрова трансформація охоплює практично всі аспекти життя, включно з фінансовою сферою, яка зазнає глибоких змін під впливом новітніх технологій. Цифровізація фінансових послуг є не просто трендом, а необхідністю, що зумовлена потребою в ефективності, швидкості, прозорості. Активне впровадження інновацій, таких як штучний інтелект, блокчейн, великі дані (Big Data), хмарні технології та мобільні платформи, змінює підходи до надання фінансових послуг. Цей процес охоплює традиційні банки, а також нові фінансові технології (FinTech), що пропонують інноваційні рішення для управління фінансами. Цифровізація забезпечує доступність фінансових послуг, дозволяючи здійснювати трансакції в будь-який час і з будь-якого місця. Це також підвищує ефективність та знижує витрати, що є важливими аспектами в сучасній економіці. Однак разом із перевагами існують і численні виклики, зокрема питання безпеки, регуляції та доступності для різних соціальних груп. У нашій доповіді ми розглянемо основні тенденції цифровізації фінансових послуг, їхні переваги та ризики, а також перспективи розвитку цієї сфери.