РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ ТА СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ - Самошкіна, Ірина (Сталий розвиток економіки, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу розвитку системи соціального страхування та соціального забезпечення в Україні, охоплюючи історичні передумови та сучасні виклики. Розглядається еволюція концепцій соціального захисту від елементів благодійності у Київській Русі до централізованої радянськ Висвітлюються ключові напрямки розвитку останнього десятиліття, включаючи впровадження Єдиного соціального внеску (ЄСВ) та цифровізацію соціальних послуг через портал "Дія". Аналізуються поточні проблеми, такі як фінансовий дефіцит фондів, низький рівень виплат та вплив повномасштабного вторгнення, що значно посилило навантаження на систему соціального захисту. Окреслюються перспективні напрямки розвитку. Особливий акцент робиться на необхідності соціальної підтримки ветеранів та постраждалих від війни для забезпечення гідного повоєнного відновлення.