РОЛЬ ВИЩОЇ ОСВІТИ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Доценко, Інна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті досліджено роль вищої освіти в забезпеченні сталого розвитку економіки України в контексті наукових підходів до трактування поняття «сталий розвиток». Здійснено огляд основних концептуальних положень щодо структури та ключових складових сталого розвитку – економічної, соціальної та екологічної. Розглянуто освітню, виховну та дослідницьку діяльності закладів вищої освіти як інструменти впровадження принципів сталого розвитку на регіональному та глобальному рівнях. Схематично відображено роль вищої освіти у забезпеченні сталого розвитку через формування і розвиток людської особистості, екологічної культури та компетентності громадян, економічних знань. Зроблено висновки, що системне підвищення якості вищої освіти, її інтернаціоналізація, впровадження компетентнісного підходу, розвиток прикладних досліджень і забезпечення рівного доступу до освітніх ресурсів є визначальними умовами для досягнення цілей сталого розвитку. Вища освіта розглядається як стратегічний ресурс сталого економічного зростання, формування інноваційної економіки та соціально відповідального суспільства.