ІННОВАЦІЙНІ ТА СТІЙКІ УПРАВЛІНСЬКІ ПІДХОДИ В УКРАЇНСЬКОМУ АГРОБІЗНЕСІ: СТРАТЕГІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ТА ІНТЕГРАЦІЇ З ЄС - Ковальський, Андрій (Сталий розвиток економіки, 2025)
У цій статті аналізується стратегічна роль інноваційних моделей управління у сприянні сталому розвитку українського агробізнесу. На тлі воєнних зривів, інфраструктурних проблем та цілей інтеграції з ЄС, сектор стикається як з ризиками, так і з можливостями. Він залишається ключовим для економічної стійкості, продовольчої безпеки, зайнятості та експорту, стимулюючи національне відновлення та зростання. Інноваційне управління, яке характеризується впровадженням технологій, адаптивністю та співпрацею, контрастує з традиційними методами. Використовуючи цифрові інструменти, точне землеробство, аналітику даних та проактивне управління ресурсами, ці моделі підвищують ефективність та сталий розвиток, інтегруючи екологічні, економічні та соціальні цілі відповідно до потрійного підсумку та політики ЄС, такої як Зелена угода та Цілі сталого розвитку. Міжнародний досвід підкреслює цінність кліматично розумного сільського господарства, інтелектуального капіталу та регіональних кластерів для стійких інноваційних екосистем. Однак погана інфраструктура, обмежене фінансування та інституційна інерція залишаються значними перешкодами. У статті робиться висновок, що український агробізнес повинен прийняти цілісну, адаптивну модель управління, яка впроваджує сталий розвиток у всі операції та політику, що вимагає скоординованих зусиль та стабільних інвестицій.