СТРАТЕГІЧНІ ПЕРСПЕКТИВИ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Райчева, Лариса; Нестерова, Катерина (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті проаналізовано стратегічні перспективи розвитку вищої освіти України в умовах сучасних викликів і трансформацій. Особлива увага приділяється адаптації освітньої системи до європейських стандартів, впливу цифровізації, демографічним змінам та необхідності забезпечення автономії закладів вищої освіти. Розглянуто потенціал міжнародної інтеграції, механізми фінансування, роль інновацій у навчальному процесі та необхідність тіснішої взаємодії між університетами, державою та ринком праці. У результаті дослідження окреслено ключові напрями реформування, що сприятимуть підвищенню якості освіти, конкурентоспроможності випускників та сталому розвитку національної системи вищої освіти.