МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ВИЗНАЧЕННЯ СТАДІЇ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ У КОНТЕКСТІ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЄЮ - Грузіна, Інна (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті аргументовано авторську позицію щодо процедури визначення актуальної стадії життєвого циклу (ЖЦ) для ефективного управління організацією. Проведено аналіз методик визначення стадій ЖЦ, доведено доцільність розрахунку показників фінансового стану організації як індикатору її позиції на кривій ЖЦ. Запропоновано методичний підхід до визначення стадії ЖЦ організації на підставі розрахунку інтегральних індексів (ІІ) за блоками показників прибутковості, ділової активності, ліквідності, фінансової стійкості та загального інтегрального індексу ЖЦ організації (ЗІІЖЦО). Зазначено про необхідність, у разі неможливості прийняти рішення щодо стадії ЖЦ організації, доповнення описаної процедури підходами, що передбачають аналіз грошових потоків організації або визначення стадії ЖЦ на підставі розрахунку агрегованого індексу динаміки (АІД).