ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА: СУТЬ, ВИКЛИКИ, ПЕРСПЕКТИВИ - Реслер, Марина; Лінтур, Інна; Цигак, Олександр (Сталий розвиток економіки, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження цифрової трансформації підприємництва як стратегічного напряму розвитку сучасної економіки в умовах глобальної діджиталізації. Наукові пошуки націлено на виявлення ключових чинників, що впливають на ефективність впровадження цифрових технологій у підприємницьку діяльність, аналіз новітніх тенденцій цифрової торгівлі, а також формулювання пропозицій щодо подолання існуючих бар’єрів цифровізації. У результаті дослідження визначено еволюційні етапи розвитку цифрової торгівлі: від традиційної електронної комерції до інноваційних моделей соціальної комерції, маркетплейсів і крос-платформених екосистем. У висновках обґрунтовано, що для забезпечення сталого розвитку цифрового підприємництва необхідно створити сприятливе цифрове середовище шляхом інвестицій у цифрову інфраструктуру, розвитку цифрової культури серед підприємців і формування інноваційних екосистем. Отримані результати мають прикладне значення для підприємців, науковців, державних регуляторів, що прагнуть підвищити конкурентоспроможність національного бізнесу через ефективне впровадження цифрових рішень.